Perşembe, Ağustos 14

Filler ve Çimen



İlk izlediğimde herhalde sene 2004 falandı ve çok sevmemiştim. Daha doğrusu hayal kırıklığına uğramıştım. Tabutta Rövaşeta gibi durağan bir film beklerken (durağan da denemez "duran" ve durmaya saygı duyan) karman çorman olduğunu hissettiğim, hızlı akan bir film izlemiştim. Yine de ilginç bir filmdi, ben de 18-19 yaşındaydım. AKP'nin iktidarının ilk yılı belki yeni bitmişti...

Şimdi tekrar izleyince insan bir vay be diyor. Filmin anafikri aslında hala aynı. Ülkede hala filler çimenleri eziyor. Bu kişilerden ve kurumlardan bağımsız bir durum, hiçbir şekilde değişmeyecek. Buna inancım tam.

Fakat sadece yüzeysel olarak filme bakan ve o günleri yaşayan biri, bugüne bakıp "Şükürler olsun" diyebilir. Patlayan mayınlar, intihar saldırıları, Susurluk, ajanlar, kasvetli hava... Ben AKP yerinde olsam, ayda bir defa ulusal kanallardan birinde bunu yayınlardım. Gerçi halkın geneli bu film karşısına çıkınca sıkılacak ve tamamanı izlemeden kanal değiştirecektir.

Zaten işte tam bu noktada karşımıza Kurtlar Vadisi çıkıyor. Kurtlar Vadisi'nin son yıllarda para kazanma ihtirasıyla hazırlanan zorlama senaryolarını bir kenara bırakın. Osman Sınav zamanı ve ondan sonra kısa bir süre daha; çok ilginç bir projeydi. Tam AKP dizisiydi aslında. İzleyen kitle de düşünülünce güzel bir propoganda aracı yaratıldı. Derviş Zaim'in "devrim" göndermeleri ve anlaşılması zor metaforlarının yerine milliyetçilik damarından beslenen kolay anlaşılır ve her hafta evine konuk olan bir dizi.

Şimdi bu noktada AKP övgüsü yaptığımı düşünen olabilir, belki de yapmışımdır, otururuz tartışırız, karşı tarafı anlarım, o beni anlar, yeni fikir, yeni düşünce, yeni bir bakış açısı çıkar vs.. Ama bu ülkede anlamadığım tek kitle, sabah akşam 90'lara övgü yapanlar olacak.

Tamam bugünleri de çok iyi anmak zorunda değiliz ama 90'ların Türkiye'sini iki tane Mustafa Sandal şarkısıyla temellendirip ne güzel yıllardı diye sunan ya fildişi kulelerde yaşamıştır ya da cahilin önde gidenidir. 

90'ların ortasında kalabalık yerlerde gezmeye çekinip, 2001 krizinde işini kaybeden adamlar, toplanıp bu kitleyi dövmeli..

Şiddet çağrısı yaptım, işte tam günümüz siyasetinden etkilenmiş genç!

Öte yandan Ali Sürmeli; sen çok büyük oyuncusun...

Hiç yorum yok: